4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αέρας κοπανιστός

Πώς το Hybrid Air της Peugeot-Citroen αξιοποιεί τον αέρα που αναπνέουμε σε ένα ιδιότυπο υβριδικό σύστημα.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ηλεκτρικά, υβριδικά, plug-in υβριδικά ή με ενεργειακές κυψέλες. Υπόσχονται χαμηλότερους ή ακόμα και μηδενικούς ρύπους. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί την κοινή παράμετρο στο δρόμο για μηδενικούς ρύπους. Πιο εφικτή, στην παρούσα φάση, είναι αναμφίβολα η υλοποίηση των υβριδικών οχημάτων, με το ηλεκτρικό μέρος του συστήματος να αναλαμβάνει να αξιοποιήσει την ενέργεια που χάνεται στη φάση της επιβράδυνσης, αποθηκεύοντάς τη σε (υψηλού κόστους, μεγάλου βάρους και όγκου) μπαταρίες, προκειμένου να αποδοθεί πίσω, όπου το απαιτήσουν οι συνθήκες οδήγησης. Το όφελος, σε επίπεδο κατανάλωσης και ρύπων, είναι αναμφισβήτητο, εξού και στο μέλλον θα συναντάμε ολοένα και περισσότερες ανάλογες προτάσεις, συνήθως σε μεγαλύτερα οχήματα, όπου η εξοικονόμηση καυσίμου είναι σημαντικότερη, υπάρχει αρκετός χώρος για τη φιλοξενία των επιπλέον εξαρτημάτων, το υπερβάλλον κόστος του υβριδικού συστήματος δεν εκτοξεύει σε δυσθεώρητα ύψη την τελική τιμή και το έξτρα βάρος του γίνεται λιγότερο αντιληπτό.
Την εικόνα έρχεται να ανατρέψει η PSA με μια διαφορετικού τύπου υβριδική υλοποίηση, τόσο ευρηματική, όσο το αυγό του Κολόμβου. Η εταιρεία εξελίσσει αυτήν τη στιγμή ένα κινητήριο σύνολο όπου η... αδικοχαμένη ενέργεια στη φάση της επιβράδυνσης, αντί να μετατρέπεται μέσω μιας γεννήτριας σε ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιεί μια αντλία, προκειμένου να συμπιέσει τον κοπανιστό αέρα της ατμόσφαιρας, ο οποίος στη συνέχεια αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές υψηλής και χαμηλής πίεσης, αντίστοιχα. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινείται σε ταχύτητες μέχρι 70 χλμ./ώρα αποκλειστικά με τη δύναμη του πεπιεσμένου αέρα και, βέβαια, συνδυαστικά με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ένα τέτοιο πρωτότυπο θα δούμε τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου στην Έκθεση της Γενεύης, το οποίο υπόσχεται σχεδόν 50% μείωση της κατανάλωσης στην κίνηση της πόλης, χωρίς να υπάρχει κάποιος συμβιβασμός στον τομέα των χώρων, της παρεχόμενης ασφάλειας και, κυρίως, δίχως να προστίθεται κάποια περιπλοκότητα όσον αφορά την ανακύκλωση του αυτοκινήτου.
Η ιδέα, ασφαλώς, δεν είναι καινούργια - οι επιστήμονες αναζητούν διάφορους τρόπους για μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν για παράδειγμα φυσάει ή έχει ηλιοφάνεια, σε μια άλλη μορφή, προκειμένου να γίνει ευκολότερα η προσωρινή αποθήκευσή της. Ένας από τους τρόπους αυτούς είναι η υπό πίεση συσσώρευση κάποιου αερίου (κατά προτίμηση CO2) σε υπόγεια κοιλώματα της Γης.
Στην ίδια κατεύθυνση, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουμε ακούσει πολλές περιπτώσεις -κυρίως μικρών- κατασκευαστών που επρόκειτο να λανσάρουν κάποιο αυτοκίνητο κινούμενο από πεπιεσμένο αέρα. Στο κλαμπ αυτό, μάλιστα, εισήλθε σχετικά πρόσφατα και η Tata, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάποιο πειστικά λειτουργικό πρωτότυπο, ίσως γιατί από πολλούς θεωρείται αναποτελεσματική η αποθήκευση της ενέργειας με τη μορφή πεπιεσμένου αέρα.
Η PSΑ, αντί ενός αυτοκινήτου που λειτουργεί αμιγώς με πεπιεσμένο αέρα, προτείνει μια υβριδική παραλλαγή, η οποία συνοδεύεται από περίπου 80 πατέντες. Η πρόταση δείχνει σοβαρή, και δε μένει παρά να δούμε το πρωτότυπο της γαλλικής φίρμας να φτάνει στο στάδιο της εφαρμογής σε ένα μικρό καθημερινό αυτοκίνητο, χωρίς υπερβολική επιβάρυνση στην τελική του τιμή, ώστε να μη θεωρηθούν όλες αυτές οι υποσχέσεις λόγια του αέρα..._ Μ. Σ.